Kwalificaties mountainbike-begeleider, leider en Europees instructeur-gids

 

Werkveld

Het werkveld is voornamelijk gericht op MTB-activiteiten voor recreatieve of toeristische doeleinden. De aanbieders van deze activiteiten zijn enerzijds specifieke organisaties voor MTB-reizen of MTB-clinics, of anderzijds recreatie- en/of buitensportorganisaties die mountainbiken als onderdeel van het totaalaanbod aanbieden.

 

Activiteiten

De mountainbike activiteiten die de Begeleider, Leider of Europees instructeur-gids aanbied, richten zich op het verbeteren van zowel basis als gevorderde mountainbike technieken, of het rijden van een mountainbiketocht door de natuurlijke omgeving onder begeleiding van een gids. Alle combinaties daarvan zijn ook mogelijk.

De tijdsduur van dergelijke activiteiten kan variëren van korte duur (1-2 uur) tot al dan niet aaneengesloten meerdaagse programma’s (clinic – lessenreeks – meerdaagse standplaats activiteiten – meerdaagse trektochten).

De Begeleider, Leider of Europees instructeur-gids is niet opgeleid om mountainbiken aan te bieden voor specifieke disciplines of specialisatie (zoals FR/DH in bikeparks, dirtjumping of BMX), of voor specifieke doelgroepen die vragen om vakkennis om de activiteit en bijbehorende doelstelling veilig te laten verlopen.

 

Kwalificaties

De eindkwalificaties die de Mountainbike-Begeleider of Leider moet bezitten zijn een afgeleide van de Europese standaard (norm). De Europese instructeur-gids moet volledig voldoen aan de standaard. Gedurende de cursus en tijdens het examen wordt bepaalt of de deelnemer voldoet aan de standaard. De standaard bestaat uit de volgende vaardigheden: 

 1. Risicomanagement en Veiligheid
 2. Reparatie en Onderhoud
 3. Oriëntatie en Navigatie
 4. Toer Planning en Logistiek
 5. Toer Leiderschap
 6. (Gevorderde) Lesgeeftechnieken
 7. Leiderschap en Interpersoonlijk
 8. Fysiologie en Welzijn
 9. Natuur, Cultuur en Omgeving
 10. Wet en Regelgeving
 11. Bedrijfsmatig
 12. Eigen MTB Vaardigheid

 

Beroepsprofiel

MTB-Begeleider

Voorbereiden, uitvoeren en evalueren van MTB-activiteiten, zowel instructie als gidsen, binnen Nederland onder leiding van een Mountainbike-leider.

Uitvoerend niveau

Hiermee wordt er specifiek gedacht aan mountainbike gidsen en instructeurs die de bestaande programma’s uitvoeren onder leiding van een Mountainbike-leider of hoger. Denk daarbij aan het leveren van basis-instructie en het begeleiden van een groep op een bestaande route in een bekende omgeving. De route ligt vast, de afkort mogelijkheden zijn bekend, het risicomanagement is uitgedacht en de Mountainbike-begeleider voert het programma uit. Hij mag zich daarbij zelfstandig met de groep verplaatsen.

Voorbeeld: Buitensportbedrijven met MTB aanbod

MTB-Leider:

Ontwikkelen, voorbereiden, uitvoeren, bijsturen en leiding geven aan MTB-activiteiten binnen Nederland.

Strategisch en uitvoerend niveau

Hiermee wordt er specifiek gedacht aan mountainbike gidsen en instructeurs die de programma’s ontwikkelen, uitvoeren en verbeteren. Zij zijn verantwoordelijk voor het risicomanagement en sturen daarbij het personeel (Mountainbike-begeleider) aan.

Op operationeel niveau kan de Mountainbike-leider naast basisinstructie ook gevorderde technieken en speciale afwijkende maatprogramma’s aanbieden en leiden

Voorbeeld: hoofdinstructeurs met specialisatie MTB bij buitensportorganisaties met MTB aanbod

 

Voor organisaties die gidsen en instructie geven buiten Nederland zijn aanvullende vaardigheden nodig. Deze vaardigheden zijn uitgewerkt in een aanvullende module voor directe buurlanden (DEBELUX) en een opleiding voor het gidsen in de rest van Europa:

Low Mountain Module (LM)

Omdat sommige organisaties werkzaam zijn in de directe buurlanden van Nederland is er een speciale Low Mountain Module die ondersteuning geeft aan het gidsen en instructie geven in het laaggebergte van Duitsland, België en Luxemburg (bergachtig terrein tot ongeveer 1500m; Ardennen, Harz, Sauerland, Eiffel, Schwarzwald). De module kan ingestroomd worden door een Mountainbike-begeleider en Mountainbike-leider en heeft als doel om aandacht te schenken aan specifieke rijtechnieken, oriëntatie en navigatie, lesgeven, leiderschap en risicomanagement in een bergachtige omgeving. Daarnaast is het een mooie voorverkenning voor de doorstroom naar het Europese instructeur-gids programma. 

Europees Mountainbike instructeur-gids

Ontwikkelen, voorbereiden, uitvoeren en bijsturen en leiding geven aan MTB-activiteiten binnen Europa

Strategisch en uitvoerend niveau

Hiermee wordt er specifiek gedacht aan mountainbike gidsen en instructeurs die de programma’s ontwikkelen, uitvoeren en verbeteren op Europees niveau. Zij zijn verantwoordelijk voor het  risicomanagement en sturen daarbij het personeel (Mountainbike-begeleider met een LM aantekening) aan. 

Op uitvoerend niveau kan de Europese instructeur-gids naast basisinstructie ook gevorderde technieken aanbieden en speciale afwijkende maatprogramma’s aanbieden welke geschikt zijn voor Europese landen. 

Het grote onderscheid tussen de Mountainbike-leider (evt met LM aantekening) en de Europese instructeur-gids ligt in het internationale karakter, door het toevoegen van kennis over internationale wetgeving, diepgang in de specifieke kennis onderdelen die anders zijn in Europese landen (verhoogd risicomanagement, fysiologie op hoogte, weerkunde, oriëntatie en navigatie, gevorderde rijtechnieken, etc). Daarnaast is er meer aandacht voor meerdaagse programma’s, waaronder trektochten, waar ook de logistiek een belangrijk onderwerp bij is.

Voorbeeld: MTB instructeur gidsen bij buitensportorganisaties met MTB reizen in Europa.

Elk onderdeel bevat een uitgewerkt overzicht van de bijbehorende thema’s, inhoud en bijbehorende eisen voor de MTBing voor elk niveau van het Nederlandse opleidingsaanbod (MTBing 1, MTBing 2). Het overzicht van de Low Mountain Module en de MTBing-EU opleiding zijn apart op te vragen. 

Nationaal werken we met...

Internationaal werken we met...

Copyright 2018 EO-MTBInG.nl 

All photo’s copyright Egbert de Boer Fotografie