Europees instructeur-gids

N.B. de Europese instructeur-gids opleiding vindt weer plaats in 2020, zie onderstaande tekst voor een impressie.

Basisinformatie kosten en data pilot Europese Mountainbike instructeur-gids opleiding 2018

Er zijn 4 verschillende trajecten om goed op de behoefte en het niveau van de potentiële cursist te kunnen inspelen. De cursist kiest het traject dat bij hem of haar past. Alleen de Foundation module is verplicht, de rest is facultatief. De Foundation is verplicht omdat in deze module de Europese richtlijnen, visie op lesgeven, gidsen en juridische zaken worden behandeld.
 
Keuzes
 De keuze is in overleg met de leercoach op basis van ervaring, kennis (eerder verworven competenties; EVC’s) en de uitkomst van de intake. Omdat er aan de Europese standaard voldaan moet worden (minimum totaal van 561 uur), dient er via een portfolio (format wordt aangeleverd) door de cursist bij de verkorte trajecten (2, 3 en 4) te worden aangetoond dat hij/zij over de “guiding en/of instructing” competenties beschikken, afhankelijk van welk traject er gekozen wordt. Een module staat voor een aantal uur welke zijn vastgesteld in de Europese urentabel, dus als er d.m.v. een portfolio kan worden aangetoond dat de cursist over een bepaalde competentie beschikt, wordt deze competentie omgezet naar het vereiste aantal uur, met als voorwaarde dat het examen voor die module positief wordt word afgesloten.
 
Examens
 Er dient altijd door elke cursist per module een examen te worden afgelegd (theoretisch en/-of praktisch). Dus ook door de cursisten die een module niet volgen, dient er nog steeds voor de niet gevolgde module een examen te worden afgelegd.
 
Alle examens van de modules en het Europese examen vormen samen het totale examentraject en dienen allemaal te worden voldaan. Het Foundation examen wordt in Nederland afgenomen en het Instructeur-en Gidsexamen wordt in Frankrijk afgenomen. Om kosten te besparen (vervoer, accommodatie en inzet van beoordelaars) doen alle cursisten doen op hetzelfde moment examen. Een uitgebreid examenreglement volgt na inschrijving
 
Bij “niet voldaan” van een examen heeft de cursist recht op een herkansing. Elke gevolgde module is inclusief één herkansing, indien een module niet wordt gevolgd, kost de herkansing € 75. Het moment van herkansing is in overleg met de leercoach en de opleiders.
 
 
Stage
 De totale stage bedraagt 120 uur en bestaat uit gidsen, instructie geven en een theorie opdracht en er kan bij aanvang van de cursus direct met de stage worden gestart. Hoeveel uur waar aan besteed wordt, gaat in overleg met de leercoach op basis van de leerbehoefte van de cursist. Bijvoorbeeld; indien een cursist zeer ervaren is in het gidsen dan kunnen er meer uren in de instructie geven worden gestoken en maar enkele uren in het gidsen. De theorie opdracht bestaat uit het ontwikkelen van een nieuwe mountainbikeactiviteit of het verbeteren van een bestaande activiteit. De stage kan worden gedaan bij het mountainbike bedrijf waar op dit moment al gewerkt wordt, het kan een eigen bedrijf zijn igv. Zzp-ers, de cursist zoekt zelf een stage of de docenten komen met een suggestie. Het bedrijf kan in Nederland of daarbuiten gevestigd zijn.
 
Opleidingsduur
 De cursist heeft 1,5 jaar de tijd om de opleiding af te ronden; van de start in maart t/m oktober (Europees examen) 1,5 jaar later. Het is uiteraard ook mogelijk om de opleiding in hetzelfde jaar als de start af te ronden; starten in maart en examen in oktober. De opleiding wordt altijd gestart met de Foundationmodule, voor de volgende modules gaan in overleg met de leercoach, afhankelijk van de beschikbaarheid van de cursist.
 
 De organisatie doet zijn uiterste best om op zoveel mogelijk manieren kosten en tijd te besparen. Om de kosten en (reis)tijd voor de cursisten zo laag mogelijk te houden, worden eenvoudige accommodaties gehuurd (evt gekampeerd), onderdelen gecombineerd en waar mogelijk samen gereisd. 

Traject

Modules

Traject kosten

Module examens

Europees examen

Totale kosten

1

Foundation, Instructing, Guiding

€ 1.350,-

€ 150,-

€ 200,-

€ 1.700,-

2

Foundation, Instructing

€ 775,-

€ 150,-

€ 200,-

€ 1.125,-

3

Foundation, Guiding

€ 875,-

€ 150,-

€ 200,-

€ 1.225,-

4

Foundation

€ 300,-

€ 150,-

€ 200,-

€ 650,-

 • De kosten zijn exclusief reis, verblijf, eten, drinken en verzekeringen
 • De kosten zijn inclusief: gebruik van lesaccommodaties, readers, toegang bikepark (indien van toepassing) en gebruik van gereedschap tijdens de lessen “trailside repair” en onderhoud.
 • De cursist dient zelf te zorgen voor een perfect functionerende MTB, helm, een rugzak (minimaal 25ltr) met passende inhoud (*), reserve onderdelen, geschikte kleding en evt. extra bescherming
 • (*) Een uitgebreide paklijst volgt na inschrijving
 

Datum

Thema

Locatie

7 februari

Informatieavond. 19.45 – 21.45u

NTB (midden NL)

18 maart 2018

Zondag

Intake

 • Praktijktest: Basisgids-en instructievaardigheid, eigenvaardigheid, conditie, materiaal/reparatie- kennis en een motivatie gesprek /stage plaats

NTB (midden NL)

6, 7, 8 april 2018

Vrijdagavond, zaterdag, zondag

Foundation

 • Uitgebreide introductie en informatie over de opleiding
 • Theorie en praktijk; belevingseconomie, gevorderde didaktiek, groepsdynamica , diverse les- en leiderschapsstijlen, conflict management, duurzaamheid, risicomanagement algemeen

Dilsen-Stokkem (B)

 • Net over de Belgische grens, tussen Eindhoven en Maastricht

29 april t/m 4 mei 2018

Zondag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Instructing & basic guiding

 • Theorie en praktijk; Instructie geven in gevorderde technieken in lastige terreinsituaties (4 dagen), verbetering eigenvaardigheid, bewegingsanalyse
 • Praktijk; gidsen in lastige omstandigheden, MTB-specifieke EHBO, oriëntatie en GPS  (2 dagen)

Vogezen, Frankrijk?

 • Bikepark
 • “Rode en zwarte” routes

23 en 24 juni

Zaterdag en zondag

Foundation

 • Examen Foundation
 • Theorie; Businesscase (onderdeel van stage)

NTB (midden NL)

Zomerperiode

Bijvoorbeeld voor stage; praktijk en theorie. In overleg met de docenten. 120u.

Zelf bepalen

14, 15, 16 september 2018

Vrijdagavond, zaterdag, zondag

Advanced guiding

 • Proefexamen Gidsvaardigheid en theorietoets
 • Praktijk; oriëntatie, leiderschap
 • Briefing Frankrijk

Ardennen

 • Ourthe e.o. (B)

14, 15, 16, 17,18, 19 oktober 2018

Zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag

Multi day advanced guiding

 • Theorie; Tour en route planning, juridische zaken, weer, milieu, voeding, psychologie en fysiologie
 • Praktijk; gevorderde “outdoor leadership” en “trailside repair”, noodprocedures, bergkunde
 • Voorbereiding op het Europese examen
 • Examen instructing en guiding (evt. icm andere landen)

Landry

 • Zuidwestelijke Alpen, Frankrijk

20, 21 oktober 2018

Zaterdag en zondag

Europees examen

 • afgenomen door een Europese beoordelaar (inhoud volgt)

Landry

 

Nationaal en internationaal werken wij samen met

Copyright 2019-2020 NIMG.nl

All photo’s copyright Egbert de Boer Fotografie