Opleidingsoverzicht

Studiebelasting

De minimum tijd die in de eindkwalificaties geïnvesteerd moet worden is 361 uur in studiebelasting en 200 uur in stagetijd. De MTB-begeleider en MTB-leider en de Low-Mountain-Module zijn afgeleid van de Europese instructeur-gids standaard en de studiebelasting per onderdeel is verdeeld over deze opleidingen.

De Low-Mountain-Module heeft overlap met de Europese instructeur-gids opleiding en dient als aanvulling voor MTB-leiders die geen Europese kwalificatie nodig hebben.

Studiebelasting in uren per niveau:

Opleiding  Studiebelasting  (in uren)  
 ContacttijdZelfstudieStageTotaal
Begeleider40202080
Leider1003680216
Low-Mountain-Module481540103
Europees instructeur-gids16067120347

Met de inhoud van MTB-leider en Europees instructeur-gids wordt er volledig aan de eisen van de EO-MTBing standaard voldaan. In het schema lijken beide opleidingen erg op elkaar qua inhoud, maar het onderscheid ligt voornamelijk in de diepgang van de inhoud op de thema’s en de context waarbinnen de opleiding plaatsvind.

Werkvormen opleiding

De opleidingsdagen bestaan uit theorie, praktijk en samenwerkopdrachten. Er zal afwisselend gewerkt worden in deze werkvormen. Daarbij ben je dus afwisselend in de weer met theorie (binnen) en samenwerkopdrachten (binnen en buiten) en praktijk op de fiets (buiten).

Eigen (MTB-) vaardigheid eisen Leider en Europees instructeur-gids

De deelnemer moet tijdens de opleiding aantonen in staat te zijn om de volgende technieken, op elk terrein waarop logischerwijze MTB activiteiten met groepen uitgevoerd kunnen worden binnen Europa, te beheersen.

MTB Begeleider NL

Basishouding en aanvalshouding
Remmen en noodstop
Schakelen in licht heuvelachtig terrein
Basis bochtentechniek
Drukvermindering op de wielen

MTB Leider NL

Basishouding en aanvalshouding
Remmen en noodstop
Schakelen onder druk
Techniek langzame bochten
Techniek snelle ((off-) camber) bochten
Ontlasten van de wielen
Rijden van obstakels (>20cm)
Bunny-hop
Dropoff (>30cm)

MTB leider Europa

Basishouding en aanvalshouding
Remmen en noodstop
Veilig op en afstappen in steil terrein
Rijden van steile hellingen >45 graden
Hoge snelheid bochten (berms and flat corners)
Lage snelheid haarspeldbochten (switch backs)
Basis springen (table top 2-3m)
Off Camber traverses
Drop off  ≥1m
Step-ups ≥ 50cm
Manuals (min 2 bike lengte)
Wheely (min 2 bike lengte)
Bunny hop ≥ 30cm
Zijwaartse bunny hop
Achterwiel lift om te draaien ≥ 45 graden

 Stage

De stage kan intern bij het bedrijf gelopen worden waar de deelnemer werkzaam is of bij een zelf gekozen stageplek. De tijd die geïnvesteerd wordt komt dan ook daadwerkelijk terug in het bedrijf. Het is daarbij belangrijk dat de deelnemer tijdens het lopen van de stage feedback verzamelt over zijn functioneren.

 

Inschrijving / Informatie

Wil jij jezelf graag aanmelden? Stuur een email naar: info@eo-mtbing.nl of vul het contact formulier in.  Je ontvangt dan een inschrijfformulier en een uitnodiging voor de informatiedag (woensdag 7 februari) en de intake. Tevens krijg je een leeg portfolio die gevuld dient te worden ter voorbereiding van de intake.

Tijdens de intake wordt er gekeken naar de materiaalkennis, instructie-en gidsvaardigheden, eigenvaardigheden, een motivatiegesprek en een “geheime test”. De resultaten van deze test dienen positief te zijn en zijn daarmee een voorwaarde om de opleiding te kunnen starten. Tijdens deze dag kunnen de opleiders de kandidaten aan het werk zien. Belangrijk uitgangspunt hierbij is het verkennen van de wederzijdse ambities en mogelijkheden. Dit voorkomt mogelijke teleurstellingen tijdens de opleiding.

N.B.

  • Er wordt gebruik gemaakt van Engelse termen zodat de terminologie beter aansluit bij de Europese standaard
  • In 2018 wordt de eerste generatie Nederlandse “EO-MTBing instructeur-gidsen” opgeleid volgens de Europese standaard (deze is m.i.v. 1 februari 2018 te vinden op: www.eo-mtbing.nl)
  • Deze opleiding is een pilot, het grootste gedeelte van de opleiding staat vast, maar er kunnen nog details worden gewijzigd. Deze wijzigingen worden ruim op tijd medegedeeld
  • Dit document is een eerste opzet om informatie te verschaffen aan potentiële deelnemers, een uitgebreid document met de urenverantwoording van de Europese standaard, examencriteria en overige informatie wordt verstrekt na inschrijving
  • De genoemde dagen in het overzicht zijn de lesdagen en zijn exclusief de reisdagen
  • Een uitgebreide opleidingsfolder volgt
  • Aan einde van de opleiding wordt er n.a.v. een evaluatie met de cursisten en opleiders bepaalt of het systeem met de modules na 2018 wordt voortgezet of aangepast

Nationaal werken we met...

Internationaal werken we met...

Copyright 2018 EO-MTBInG.nl 

All photo’s copyright Egbert de Boer Fotografie