Waardering: 5 uit 5.
Voor wie? Mountainbike instructeur-gidsen die professioneel activiteiten ontwikkelen, uitvoeren en innoveren.
Jouw Profiel:Je gaat voor de top! Je neemt graag mensen mee over grenzen. Uitdagend terrein; ver gevorderde technieken. Meerdaagse tochten zijn geen probleem, sterker nog: die zijn geweldig! Zelf specifieke reizen ontwikkelen en daarna uitvoeren. Kwaliteit en gekwalificeerd volgens de hoogste Europese standaard: Kan het nog beter?
Werkzaamheden?Het ontwikkelen, uitvoeren en innoveren van MTB activiteiten op zelfstandige basis of voor bedrijven.
Het aanbieden van basis tot ver gevorderde vaardigheden en leiden van groepen in dag of meerdaagse tochten.
Werkterrein? Op elk terrein, op alle trails van glooiend vlak tot in de Alpen. Dus: in heel Europa!

Tijdens de opleiding tot Mountainbike Gids EU wordt geleerd om professioneel aan de slag te gaan met het begeleiden van MTB-activiteiten in heel Europa. Denk aan het aanleren van ver gevorderde vaardigheden, zoals het rijden van switchbacks, steil en rotsachtig terrein, off camber passages, drop-offs, stoppies, kleine sprongen, etc.  Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan plannen en gidsen van (meerdaagse) tochten in de bergen met de daarbij behorende kennis van het voorkomen van noodsituaties en het handelen tijdens noodsituaties.
De focus ligt op kennis en kunde die nodig is om heel Europa in bergachtig terrein in alle omstandigheden op zelf bedachte routes met een zelf voorbereid plan een groep ver gevorderde mountainbikers te kunnen gidsen.

Als MTB Gids EU ben je gecertificeerd door EO-MTBing, een certificaat dat erkend wordt in diverse Europese landen, waaronder Frankrijk, Zwitserland, Slovenië, Noorwegen, etc.
Dit is het enige MTB Gids diploma dat internationaal erkend wordt. Lees meer over EO-MTBing

Inhoud van de opleiding: ver gevorderde lesgeefvaardigheden, leiderschap en gidsen in de bergen, ver gevorderde eigenvaardigheid, toerplanning, oriëntatie- en navigatietechnieken, doelgroepen en groepsdynamica, wet en regelgeving, weerkunde, fysiologie (thermoregulatie en hoogte), ontwikkelen van mountainbike activiteiten, trailside-repair, duurzaamheid, opstellen en doorvoeren van risicomanagement en veiligheid.

Een opleiding met Internationaal karakter!

In deze opleiding is het internationale karakter duidelijk aanwezig. Allereerst wordt er gereden op verschillende locaties door Europa, waar er gebruik gemaakt wordt van lokale door EO-MTBing opgeleide gidsen die bekend zijn met jullie traject. Daarnaast wordt deze opleiding afgerond samen met internationale rijders uit de andere landen (zoals Noorwegen, Slovenië, Groot-Brittannië, Zwitserland, Polen, Denemarken etc.) die allen samenkomen voor het Final Exam van EO-MTBing. Als laatste proberen we waar mogelijk de opleiding samen met andere landen te geven, zodat er veel uitwisseling is en de ideale mix van expertise op Europees niveau ingezet kan worden. De voertaal is in dit soort situaties Engels.

Tijdsduur: NIEUW! Module systeem

De opleiding bestaat uit 1 opstartdag, 3 modules en een Europees examen. De modules kunnen op eigen tempo gevolgd, maar moeten binnen een tijdsbestek van 2 jaar worden afgerond. Tussen de bijeenkomsten dien je minimaal 40 uur praktijkervaring in de juiste context op te doen.

Naast deze contactmomenten moet je ook tijd reserveren om voor te bereiden (3u per meerdaagse bijeenkomst, 8u voor het examen), te oefenen met lesgeven, eigen vaardigheid en gidsen (80u) en het ontwikkelen of innoveren van een MTB-activiteit (40u)

Toelatingseisen:

  • Je bent actief als MTB trainer/instructeur/gids en hebt al eerder diploma’s behaald (MTB Gids NL, WT3 of MTB3 gediplomeerd), of je hebt aantoonbaar genoeg ervaring met lesgeven en/of gidsen in MTB-en of andere sporten (een toelatingstest is dan noodzakelijk)
  • Je vindt het gaaf om alle MTB doelgroepen waar dan ook mee te nemen voor een super tijd op de mountainbike.
  • Je reist graag en vind het geen probleem om soms onder primitieve omstandigheden onderweg te zijn (meerdaagse tochten)
  • Je analyseert graag mountainbiketechnieken en denkt goed na over de methodische opbouw daarvan.
  • Je vind het geen probleem om tijd te investeren om een goed programma te ontwikkelen, waarbij je waakt voor een balans tussen de wensen van de doelgroep en de mogelijkheden van de omgeving/locatie (incl. wet en regelgeving).
  • Je kunt zelf prima mountainbiken en beheerst de volgende technieken: basis en aanvalshouding; remmen en de noodstop op hoge snelheid in elk terrein, bochten techniek (ook off-camber), rijden van middelgrote obstakels, bunny hop, middelgrote drop-offs en trackstand.
  • Je staat ook open om tussen de bijeenkomsten zelfstandig te oefenen met het werken aan jouw eigen vaardigheid, het begeleiden van groepen in bergachtig terrein en het ontwikkelen van een MTB-activiteit.

Locatie en data:

De opstartdag wordt centraal in NL gegeven. De drie modules worden op div. locaties in het buitenland aangeboden. Elk jaar is er minimaal één mogelijkheid voor het volgen van een module. Het examen wordt centraal aangeboden en daarvoor kun je inschrijven als je officieel bent toegelaten door NIMG. Het examen vindt plaats bij één van de EO-MTBing leden, ergens in Europa. 

ThemaKosten*LocatieDatum
Opstartdag€20,-**NIMG Kennismakingsdagenklik op de link bij locatie
BASIS module€ 350,-Les Hautes Rivieres / Naux / Tournavaux (F)18-19-20 juni 2021
nieuwe basis module in voorjaar 2022!
INSTRUCTIE module€ 700,-(F)/(I)/(CH)? Wordt nader bepaald aan de hand van EO-MTBing examenlocatie18-23 oktober 2021
GIDS module€ 700,-Landry (F) of Sospel (F)voorjaar 2022
FINAL Exam € 250,-info volgtnajaar 2022
* De kosten zijn incl. alle benodigde lesmaterialen en excl. reis, verblijf en voeding.
** kosten opstartdag: € 20,- worden in mindering gebracht op de opleidingskosten indien er binnen een jaar wordt ingeschreven op één va onze opleidingen

Enthousiast? Klik hier om contact op te nemen.

Lees hier de laatste updates van de opleidingen en Mountainbike Gids EU:

NIMG Opleidingsdata 2021

Is mountainbiken ook jouw passie? Ben je graag met groepen onderweg? Is de natuur voor jou zowel perfect voor ontspanning en inspanning? Wordt Mountainbike Gids en laat anderen mee genieten van deze prachtige sport! Leer alles over het leiden van mountainbike activiteiten en het opbouwen van technische aanwijzingen. Zoek de balans tussen flow en veiligheid … Meer lezen over NIMG Opleidingsdata 2021

Opleidingen op maat? MTB Schoorl/CS 030

Ondertussen bij, “de NIMG”…. zijn de opleidingen weer begonnen! Bij MTBSchoorl en CS030, worden “Basis MTBGidsen NL”, opgeleid. We bereiden de trainers voor op een directe, PVB (Proeve van Bekwaamheid) van de NTFU! Voor MTBSchoorl laten wij de lesstof aansluiten op het instructie geven aan diverse doelgroepen, zoals kinderen en dames. Met oog voor de … Meer lezen over Opleidingen op maat? MTB Schoorl/CS 030

NIMG-Nieuwe Website online!

De afgelopen tijd hebben we niet stil gezeten. Weliswaar veel minder opleidingen dan we normaal gewend zijn, maar het was een goede tijd om zelf veel te rijden, nieuwe opleidingslocaties te verkennen en te werken aan de nieuwe lijn voor de opleidingen voor MTB gidsen vanaf nu. Opleidingen op drie niveaus, bijscholingen, workshops, aanbod voor … Meer lezen over NIMG-Nieuwe Website online!

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.