Waardering: 5 uit 5.
Voor wie? Mountainbike instructeur-gidsen die professioneel activiteiten ontwikkelen, uitvoeren en innoveren.
Jouw Profiel:Je gaat voor de top! Je neemt graag mensen mee over grenzen. Uitdagend terrein; ver gevorderde technieken. Meerdaagse tochten zijn geen probleem, sterker nog: die zijn geweldig! Zelf specifieke reizen ontwikkelen en daarna uitvoeren. Kwaliteit en gekwalificeerd volgens de hoogste Europese standaard: Kan het nog beter?
Werkzaamheden?Het ontwikkelen, uitvoeren en innoveren van MTB activiteiten op zelfstandige basis of voor bedrijven.
Het aanbieden van basis tot ver gevorderde vaardigheden en leiden van groepen in dag of meerdaagse tochten.
Werkterrein? Op elk terrein, op alle trails van glooiend vlak tot in de Alpen. Dus: in heel Europa!

Tijdens de opleiding tot Mountainbike Gids EU wordt geleerd om professioneel aan de slag te gaan met het begeleiden van MTB-activiteiten in heel Europa. Denk aan het aanleren van ver gevorderde vaardigheden, zoals het rijden van switchbacks, steil en rotsachtig terrein, off camber passages, drop-offs, stoppies, kleine sprongen, etc.  Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan plannen en gidsen van (meerdaagse) tochten in de bergen met de daarbij behorende kennis van het voorkomen van noodsituaties en het handelen tijdens noodsituaties.
De focus ligt op kennis en kunde die nodig is om heel Europa in bergachtig terrein in alle omstandigheden op zelf bedachte routes met een zelf voorbereid plan een groep ver gevorderde mountainbikers te kunnen gidsen.

Als MTB Gids EU ben je gecertificeerd door EO-MTBing, een certificaat dat erkend wordt in diverse Europese landen, waaronder Frankrijk, Zwitserland, Slovenië, Noorwegen, etc.
Dit is het enige MTB Gids diploma dat internationaal erkend wordt. Lees meer over EO-MTBing

Inhoud van de opleiding: ver gevorderde lesgeefvaardigheden, leiderschap en gidsen in de bergen, ver gevorderde eigenvaardigheid, toerplanning, oriëntatie- en navigatietechnieken, doelgroepen en groepsdynamica, wet en regelgeving, weerkunde, fysiologie (thermoregulatie en hoogte), ontwikkelen van mountainbike activiteiten, trailside-repair, duurzaamheid, opstellen en doorvoeren van risicomanagement en veiligheid.

Een opleiding met Internationaal karakter!

In deze opleiding is het internationale karakter duidelijk aanwezig. Allereerst wordt er gereden op verschillende locaties door Europa, waar er gebruik gemaakt wordt van lokale door EO-MTBing opgeleide gidsen die bekend zijn met jullie traject. Daarnaast wordt deze opleiding afgerond samen met internationale rijders uit de andere landen (zoals Noorwegen, Slovenië, Groot-Brittannië, Zwitserland, Polen, Denemarken etc.) die allen samenkomen voor het Final Exam van EO-MTBing. Als laatste proberen we waar mogelijk de opleiding samen met andere landen te geven, zodat er veel uitwisseling is en de ideale mix van expertise op Europees niveau ingezet kan worden. De voertaal is in dit soort situaties Engels.

Tijdsduur: Module systeem

De opleiding bestaat uit 1 opstartdag, 3 modules en een Europees examen. De modules kunnen op eigen tempo gevolgd, maar moeten binnen een tijdsbestek van 2 jaar worden afgerond. Tussen de bijeenkomsten dien je minimaal 120 uur praktijkervaring in de juiste context op te doen.

Naast deze contactmomenten moet je ook tijd reserveren om voor te bereiden (3u per meerdaagse bijeenkomst, 8u voor het examen), te oefenen met lesgeven, eigen vaardigheid en gidsen (80u) en het ontwikkelen of innoveren van een MTB-activiteit (40u)

Toelatingseisen:

  • Je bent actief als MTB trainer/instructeur/gids en hebt al eerder diploma’s behaald (MTB Gids NL, WT3 of MTB3 gediplomeerd), of je hebt aantoonbaar genoeg ervaring met lesgeven en/of gidsen in MTB-en of andere sporten (een toelatingstest is dan noodzakelijk)
  • Je vindt het gaaf om alle MTB doelgroepen waar dan ook mee te nemen voor een super tijd op de mountainbike.
  • Je reist graag en vind het geen probleem om soms onder primitieve omstandigheden onderweg te zijn (meerdaagse tochten)
  • Je analyseert graag mountainbiketechnieken en denkt goed na over de methodische opbouw daarvan.
  • Je vind het geen probleem om tijd te investeren om een goed programma te ontwikkelen, waarbij je waakt voor een balans tussen de wensen van de doelgroep en de mogelijkheden van de omgeving/locatie (incl. wet en regelgeving).
  • Je kunt zelf prima mountainbiken en beheerst de volgende technieken: basis en aanvalshouding; remmen en de noodstop op hoge snelheid in elk terrein, bochten techniek (ook off-camber), rijden van middelgrote obstakels, bunny hop, middelgrote drop-offs en trackstand.
  • Je staat ook open om tussen de bijeenkomsten zelfstandig te oefenen met het werken aan jouw eigen vaardigheid, het begeleiden van groepen in bergachtig terrein en het ontwikkelen van een MTB-activiteit.

Locatie en data:

In 2023 starten we geen nieuwe opleiding voor MTB Gids EU. Neem contact op als je interesse hebt en op de hoogte gehouden wilt worden.

De opstartdag wordt centraal in NL gegeven. De drie modules worden op div. locaties in het buitenland aangeboden. Elk jaar is er minimaal één mogelijkheid voor het volgen van een module. Het examen wordt centraal aangeboden en daarvoor kun je inschrijven als je officieel bent toegelaten door NIMG. Het examen vindt plaats bij één van de EO-MTBing leden, ergens in Europa. 

ThemaKosten*LocatieDatum
Opstartdag€20,-**NIMG Kennismakingsdagennieuwe data voorjaar ’23
BASIS moduleWe starten weer in 2024!
INSTRUCTIE module€ 855,-Landry (F)1-6 mei 2023
GIDS module€ 855,-Landry (F)1-6 mei 2023
FINAL Exam € 450,-Locatie volgt in de loop van 202318-22 okt 2023
* De kosten zijn incl. alle benodigde lesmaterialen en excl. reis, verblijf en voeding.
** kosten opstartdag: € 20,- worden in mindering gebracht op de opleidingskosten indien er binnen een jaar wordt ingeschreven op één van onze opleidingen

Enthousiast? Schrijf je hier in of neem contact op.

Lees hier de laatste updates van de opleidingen en Mountainbike Gids EU:

Basis MTB Gids NL 2023 – nieuwe editie!

De MTB Basis Gids opleiding is weer gestart in 2023. Dit jaar in een nieuw jasje waarbij aansluiting is gezocht met de Gids NL en GIDS EU lijn. De opleiding bestaat uit 1 dag opstart en daarna 2 dagen met volledige focus op instructie geven en dan 2 dagen met focus op het gidsen van…

NIMG goes KONA!

Bos. Heuvels. Trails. Wortels, losse ondergrond. Rockslab. Mooi uitzichtpunt en snel weer verder. Pompen in het terrein en hier en daar een kleine sprong om de wielen licht over de ruwe ondergrond te laten vloeien. Switchback, endoturn. Wat is het toch een geweldig gevoel om te genieten van de natuur, een beetje spanning, gevoel van…

EU Instructeur – gids opleiding, Gids module

Oei! Wat een straf, dit is echt geen leuke opleiding, niet aan beginnen. Geen uitzichten, alleen maar karrensporen en heeeeel slecht weer en saaie onderwerpen; routeplanning, pech onderweg, “trail teaching”, weerkunde, leiderschap en vooral hele vette trails onder leiding van onze lokale held Sam van Bike Village.

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.