Waardering: 5 uit 5.
Voor wie? Mountainbike instructeur-gidsen die professioneel activiteiten ontwikkelen, uitvoeren en innoveren.
Jouw Profiel:Je gaat voor de top! Je neemt graag mensen mee over grenzen. Uitdagend terrein; ver gevorderde technieken. Meerdaagse tochten zijn geen probleem, sterker nog: die zijn geweldig! Zelf specifieke reizen ontwikkelen en daarna uitvoeren. Kwaliteit en gekwalificeerd volgens de hoogste Europese standaard: Kan het nog beter?
Werkzaamheden?Het ontwikkelen, uitvoeren en innoveren van MTB activiteiten op zelfstandige basis of voor bedrijven.
Het aanbieden van basis tot ver gevorderde vaardigheden en leiden van groepen in dag of meerdaagse tochten.
Werkterrein? Op elk terrein, op alle trails van glooiend vlak tot in de Alpen. Dus: in heel Europa!

Tijdens de opleiding tot Mountainbike Gids EU wordt geleerd om professioneel aan de slag te gaan met het begeleiden van MTB-activiteiten in heel Europa. Denk aan het aanleren van ver gevorderde vaardigheden, zoals het rijden van switchbacks, steil en rotsachtig terrein, off camber passages, drop-offs, stoppies, kleine sprongen, etc.  Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan plannen en gidsen van (meerdaagse) tochten in de bergen met de daarbij behorende kennis van het voorkomen van noodsituaties en het handelen tijdens noodsituaties.
De focus ligt op kennis en kunde die nodig is om heel Europa in bergachtig terrein in alle omstandigheden op zelf bedachte routes met een zelf voorbereid plan een groep ver gevorderde mountainbikers te kunnen gidsen.

Als MTB Gids EU ben je gecertificeerd door EO-MTBing, een certificaat dat erkend wordt in diverse Europese landen, waaronder Frankrijk, Zwitserland, Slovenië, Noorwegen, etc.
Dit is het enige MTB Gids diploma dat internationaal erkend wordt. Lees meer over EO-MTBing

Inhoud van de opleiding: ver gevorderde lesgeefvaardigheden, leiderschap en gidsen in de bergen, ver gevorderde eigenvaardigheid, toerplanning, oriëntatie- en navigatietechnieken, doelgroepen en groepsdynamica, wet en regelgeving, weerkunde, fysiologie (thermoregulatie en hoogte), ontwikkelen van mountainbike activiteiten, trailside-repair, duurzaamheid, opstellen en doorvoeren van risicomanagement en veiligheid.

Een opleiding met Internationaal karakter!

In deze opleiding is het internationale karakter duidelijk aanwezig. Allereerst wordt er gereden op verschillende locaties door Europa, waar er gebruik gemaakt wordt van lokale door EO-MTBing opgeleide gidsen die bekend zijn met jullie traject. Daarnaast wordt deze opleiding afgerond samen met internationale rijders uit de andere landen (zoals Noorwegen, Slovenië, Groot-Brittannië, Zwitserland, Polen, Denemarken etc.) die allen samenkomen voor het Final Exam van EO-MTBing. Als laatste proberen we waar mogelijk de opleiding samen met andere landen te geven, zodat er veel uitwisseling is en de ideale mix van expertise op Europees niveau ingezet kan worden. De voertaal is in dit soort situaties Engels.

Tijdsduur: Module systeem

De opleiding bestaat uit 1 opstartdag, 3 modules en een Europees examen. De modules kunnen op eigen tempo gevolgd, maar moeten binnen een tijdsbestek van 2 jaar worden afgerond. Tussen de bijeenkomsten dien je minimaal 40 uur praktijkervaring in de juiste context op te doen.

Naast deze contactmomenten moet je ook tijd reserveren om voor te bereiden (3u per meerdaagse bijeenkomst, 8u voor het examen), te oefenen met lesgeven, eigen vaardigheid en gidsen (80u) en het ontwikkelen of innoveren van een MTB-activiteit (40u)

Toelatingseisen:

  • Je bent actief als MTB trainer/instructeur/gids en hebt al eerder diploma’s behaald (MTB Gids NL, WT3 of MTB3 gediplomeerd), of je hebt aantoonbaar genoeg ervaring met lesgeven en/of gidsen in MTB-en of andere sporten (een toelatingstest is dan noodzakelijk)
  • Je vindt het gaaf om alle MTB doelgroepen waar dan ook mee te nemen voor een super tijd op de mountainbike.
  • Je reist graag en vind het geen probleem om soms onder primitieve omstandigheden onderweg te zijn (meerdaagse tochten)
  • Je analyseert graag mountainbiketechnieken en denkt goed na over de methodische opbouw daarvan.
  • Je vind het geen probleem om tijd te investeren om een goed programma te ontwikkelen, waarbij je waakt voor een balans tussen de wensen van de doelgroep en de mogelijkheden van de omgeving/locatie (incl. wet en regelgeving).
  • Je kunt zelf prima mountainbiken en beheerst de volgende technieken: basis en aanvalshouding; remmen en de noodstop op hoge snelheid in elk terrein, bochten techniek (ook off-camber), rijden van middelgrote obstakels, bunny hop, middelgrote drop-offs en trackstand.
  • Je staat ook open om tussen de bijeenkomsten zelfstandig te oefenen met het werken aan jouw eigen vaardigheid, het begeleiden van groepen in bergachtig terrein en het ontwikkelen van een MTB-activiteit.

Locatie en data:

De opstartdag wordt centraal in NL gegeven. De drie modules worden op div. locaties in het buitenland aangeboden. Elk jaar is er minimaal één mogelijkheid voor het volgen van een module. Het examen wordt centraal aangeboden en daarvoor kun je inschrijven als je officieel bent toegelaten door NIMG. Het examen vindt plaats bij één van de EO-MTBing leden, ergens in Europa. 

ThemaKosten*LocatieDatum
Opstartdag€20,-**NIMG Kennismakingsdagennieuwe data voorjaar ’22
BASIS module€ 385,-Les Hautes Rivieres / Naux / Tournavaux (F)3-5 juni 2022
INSTRUCTIE module€ 750,-Landry (F)n.t.b. (1e of 2e week van aug 2022)
GIDS module€ 750,-Jamnica (SLO) (vervolg editie jun ’22)2-7 mei 2022
€ 750,-(F)/(I)/(A)/(GB)? Locatie gekoppeld aan EU Final Examoktober 2022
FINAL Exam € 250,-info volgtoktober 2022
* De kosten zijn incl. alle benodigde lesmaterialen en excl. reis, verblijf en voeding.
** kosten opstartdag: € 20,- worden in mindering gebracht op de opleidingskosten indien er binnen een jaar wordt ingeschreven op één van onze opleidingen

Enthousiast? Schrijf je hier in of neem contact op.

Lees hier de laatste updates van de opleidingen en Mountainbike Gids EU:

MTB gids EU in volle vaart!

Afgelopen week volop aan de slag met de instructie module van de Europese mountainbike gids opleiding. Met de prachtige Vogezen als decor zijn we volop aan de slag geweest met analyse en de opbouw van vergevorderde mountainbike technieken. Endo turns, stoppies, table top jumping, dropoffs, off camber traverses, manuals etc. De combinatie van de natuurlijke … Meer lezen over MTB gids EU in volle vaart!

MTB Gids EU gestart op Watersley…

De Nederlandse editie voor het Internationale deel van Mountainbike Instructor Guide programma is afgelopen weekend gestart op de uitdagende trails van Watersley. De nieuwe gidsen zijn samengekomen voor een eerste “meet and greet” en zij gaan voor het hoogst haalbare niveau dat er op dit moment in Europa qua certificering voor MTB gidsen te behalen … Meer lezen over MTB Gids EU gestart op Watersley…

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.