Waardering: 4 uit 4.
Voor wie? Voor de expert mountainbiker die gevorderde mountainbikers wil ondersteunen met specifieke programma’s.
Jouw profiel: Mountainbiken is een echte passie. Je wilt graag meer: naast beginners ook met gevorderde mountainbikers onderweg zijn. Zelf specifieke programma’s maken en daarna uitvoeren. Kan de activiteit nog beter? Misschien zelfs andere Basis-MTB-Gidsen ondersteunen in hun werkzaamheden?
Werkzaamheden?Het ontwikkelen, uitvoeren en innoveren van MTB activiteiten op zelfstandige basis of voor bedrijven.
Het aanleren van basis tot gevorderde vaardigheden en leiden van groepen van verschillende niveaus.
Werkterrein? Op uitdagende terrein situaties en zelf uitgezette routes op elk terrein in Nederland.

Tijdens de opleiding tot Mountainbike Gids NL wordt geleerd hoe je kunt inspelen op de wensen van de Nederlandse mountainbikers en hoe je daar specifieke MTB programma’s voor kunt ontwikkelen. Technisch leer je de methodische opbouw tot gevorderde vaardigheden zoals remmen, schakelen, snelle bochten rijden, obstakels, wheelies, drops, etc.  Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het uitzetten en het gidsen van tochten met de daarbij behorende randvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld risicomanagement en wet- en regelgeving.
De focus ligt op kennis en kunde die nodig is om in Nederland in lastige terrein situaties op zelf bedachte routes met een zelf voorbereid plan een groep gevorderde mountainbikers te kunnen gidsen.

Inhoud van de opleiding: gevorderde lesgeefvaardigheden, leiderschap in uitdagend terrein, gevorderde eigen vaardigheid, toer planning en navigatietechnieken, deelnemers: motivatie en wensen, ontwikkelen van mountainbike activiteiten, onderhoud en materiaalkennis, duurzaamheid, opstellen en doorvoeren van risicomanagement en veiligheid.

Tijdsduur: NIEUW! Module systeem

De opleiding bestaat uit één opstartdag en daarna 3 modules van 3 dagen. Deze modules kunnen op eigen tempo gevolgd worden. Alle modules moeten binnen een tijdsbestek van 2 jaar worden afgerond. Om je certificaat te behalen rond je af met een halve dag praktijkexamen.

Naast deze contactmomenten moet je ook tijd reserveren om voor te bereiden (3u per meerdaagse bijeenkomst, 6u voor het examen), te oefenen met lesgeven, eigen vaardigheid en gidsen (64u) en het ontwikkelen of innoveren van een MTB-activiteit (16u)

Toelatingseisen:

  • Je bent actief als MTB trainer/instructeur/gids en hebt al eerder diploma’s behaald (Basis MTB Gids NL, WT2 of MTB2 gediplomeerd), of je hebt aantoonbaar genoeg ervaring met lesgeven en/of gidsen in MTB-en of andere sporten (een toelatingstest is dan noodzakelijk)
  • Je vindt het gaaf om gevorderde mountainbikers te helpen door de juiste leeromgeving te creëren.
  • Je analyseert graag mountainbiketechnieken en denkt goed na over de methodische opbouw daarvan.
  • Je vind het geen probleem om wat tijd te investeren om een goed programma te ontwikkelen, waarbij je waakt voor een balans tussen de wensen van de doelgroep en de mogelijkheden van de omgeving/locatie (incl. wet en regelgeving).
  • Je kunt zelf prima mountainbiken en beheerst de volgende technieken: basis en aanvalshouding; remmen en de noodstop op hoge snelheid, schakelen op hellingen, langzame en snelle bochten techniek, rijden van kleine obstakels en trackstand.
  • Je staat ook open om tussen de bijeenkomsten zelfstandig te oefenen met het werken aan jouw eigen vaardigheid, het begeleiden van groepen en het ontwikkelen van een MTB-activiteit.

Locatie en data:

De opstartdag wordt centraal in NL gegeven. De drie modules worden op div. locaties in Nederland aangeboden. Elk jaar zijn er minimaal twee mogelijkheden voor het volgen van een module. Het examen wordt centraal aangeboden en daarvoor kun je inschrijven. Examen op eigen locatie kan ook op basis van kostcalculatie.

ThemaKosten*LocatieDatum
Kennismakingsdagen€ 20**NIMG Kennismakingsdagenzie link bij locatie
BASIS module€ 365,-Lunteren 16-17-18 april 2021
Lage Vuursche10-11-12 september 2021
INSTRUCTIE module€ 365,-Venlo4-5-6 juni 2021
GIDS module€ 365,-Landgraaf1-2-3 oktober 2021
Centraal EXAMEN€ 105,-Lunteren20 of 21 november 2021
* kosten zijn inclusief alle benodigde cursusmaterialen en exclusief reis-en verblijfkosten
** kosten opstartdag: € 20,- worden in mindering gebracht op de opleidingskosten indien er binnen een jaar wordt ingeschreven op één va onze opleidingen

Enthousiast? Klik hier om contact op te nemen.

Lees hier de laatste updates van opleidingen en Mountainbike Gids NL:

NIMG Opleidingsdata 2021

Is mountainbiken ook jouw passie? Ben je graag met groepen onderweg? Is de natuur voor jou zowel perfect voor ontspanning en inspanning? Wordt Mountainbike Gids en laat anderen mee genieten van deze prachtige sport! Leer alles over het leiden van mountainbike activiteiten en het opbouwen van technische aanwijzingen. Zoek de balans tussen flow en veiligheid … Meer lezen over NIMG Opleidingsdata 2021

Opleidingen op maat? MTB Schoorl/CS 030

Ondertussen bij, “de NIMG”…. zijn de opleidingen weer begonnen! Bij MTBSchoorl en CS030, worden “Basis MTBGidsen NL”, opgeleid. We bereiden de trainers voor op een directe, PVB (Proeve van Bekwaamheid) van de NTFU! Voor MTBSchoorl laten wij de lesstof aansluiten op het instructie geven aan diverse doelgroepen, zoals kinderen en dames. Met oog voor de … Meer lezen over Opleidingen op maat? MTB Schoorl/CS 030

NIMG-Nieuwe Website online!

De afgelopen tijd hebben we niet stil gezeten. Weliswaar veel minder opleidingen dan we normaal gewend zijn, maar het was een goede tijd om zelf veel te rijden, nieuwe opleidingslocaties te verkennen en te werken aan de nieuwe lijn voor de opleidingen voor MTB gidsen vanaf nu. Opleidingen op drie niveaus, bijscholingen, workshops, aanbod voor … Meer lezen over NIMG-Nieuwe Website online!

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.