Waardering: 4 uit 4.
Voor wie? Voor de expert mountainbiker die gevorderde mountainbikers wil ondersteunen met specifieke programma’s.
Jouw profiel: Mountainbiken is een echte passie. Je wilt graag meer: naast beginners ook met gevorderde mountainbikers onderweg zijn. Zelf specifieke programma’s maken en daarna uitvoeren. Kan de activiteit nog beter? Misschien zelfs andere Basis-MTB-Gidsen ondersteunen in hun werkzaamheden?
Werkzaamheden?Het ontwikkelen, uitvoeren en innoveren van MTB activiteiten op zelfstandige basis of voor bedrijven.
Het aanleren van basis tot gevorderde vaardigheden en leiden van groepen van verschillende niveaus.
Werkterrein? Op uitdagende terrein situaties en zelf uitgezette routes op elk terrein in Nederland.

Tijdens de opleiding tot Mountainbike Gids NL wordt geleerd hoe je kunt inspelen op de wensen van de Nederlandse mountainbikers en hoe je daar specifieke MTB programma’s voor kunt ontwikkelen. Technisch leer je de methodische opbouw tot gevorderde vaardigheden zoals remmen, schakelen, snelle bochten rijden, obstakels, wheelies, drops, etc.  Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het uitzetten en het gidsen van tochten met de daarbij behorende randvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld risicomanagement en wet- en regelgeving.
De focus ligt op kennis en kunde die nodig is om in Nederland in lastige terrein situaties op zelf bedachte routes met een zelf voorbereid plan een groep gevorderde mountainbikers te kunnen gidsen.

Inhoud van de opleiding: gevorderde lesgeefvaardigheden, leiderschap in uitdagend terrein, gevorderde eigen vaardigheid, toer planning en navigatietechnieken, deelnemers: motivatie en wensen, ontwikkelen van mountainbike activiteiten, onderhoud en materiaalkennis, duurzaamheid, opstellen en doorvoeren van risicomanagement en veiligheid.

Tijdsduur: Module systeem

De opleiding bestaat uit één opstartdag en daarna 3 modules van 3 dagen. Deze modules kunnen op eigen tempo gevolgd worden. Alle modules moeten binnen een tijdsbestek van 2 jaar worden afgerond. Om je certificaat te behalen rond je af met een halve dag praktijkexamen.

Naast deze contactmomenten moet je ook tijd reserveren om voor te bereiden (3u per meerdaagse bijeenkomst, 6u voor het examen), te oefenen met lesgeven, eigen vaardigheid en gidsen (64u) en het ontwikkelen of innoveren van een MTB-activiteit (16u)

Toelatingseisen:

  • Je bent actief als MTB trainer/instructeur/gids en hebt al eerder diploma’s behaald (Basis MTB Gids NL, WT2 of MTB2 gediplomeerd), of je hebt aantoonbaar genoeg ervaring met lesgeven en/of gidsen in MTB-en of andere sporten (een toelatingstest is dan noodzakelijk)
  • Je vindt het gaaf om gevorderde mountainbikers te helpen door de juiste leeromgeving te creëren.
  • Je analyseert graag mountainbiketechnieken en denkt goed na over de methodische opbouw daarvan.
  • Je vind het geen probleem om wat tijd te investeren om een goed programma te ontwikkelen, waarbij je waakt voor een balans tussen de wensen van de doelgroep en de mogelijkheden van de omgeving/locatie (incl. wet en regelgeving).
  • Je kunt zelf prima mountainbiken en beheerst de volgende technieken: basis en aanvalshouding; remmen en de noodstop op hoge snelheid, schakelen op hellingen, langzame en snelle bochten techniek, rijden van kleine obstakels en trackstand.
  • Je staat ook open om tussen de bijeenkomsten zelfstandig te oefenen met het werken aan jouw eigen vaardigheid, het begeleiden van groepen en het ontwikkelen van een MTB-activiteit.

Locatie en data:

De opstartdag wordt centraal in NL gegeven. De drie modules worden op div. locaties in Nederland aangeboden. Elk jaar zijn er minimaal twee mogelijkheden voor het volgen van een module. Het examen wordt centraal aangeboden en daarvoor kun je inschrijven. Examen op eigen locatie kan ook op basis van kostcalculatie.

ThemaKosten*LocatieDatum
Kennismakingsdagen€ 20**NIMG Kennismakingsdagennieuwe data in voorjaar ’22
BASIS module€ 385,-Lunteren 11-13 maart 2022
INSTRUCTIE module€ 385,-Holten (vervolg op sept’21)11-13 februari 2022
€ 385,- Venlo 24-26 juni 2022
GIDS module€ 385,-Landgraaf8-10 april 2022
Centraal EXAMEN€ 125,-Lunteren (afronding sep ’21)21-22 mei 2022
€ 125,-Lunteren 17-18 september 2022
* kosten zijn inclusief alle benodigde cursusmaterialen en exclusief reis-en verblijfkosten
** kosten opstartdag: € 20,- worden in mindering gebracht op de opleidingskosten indien er binnen een jaar wordt ingeschreven op één va onze opleidingen

Enthousiast? Schrijf je hier in of neem contact op.

Lees hier de laatste updates van opleidingen en Mountainbike Gids NL:

NIMG goes KONA!

Bos. Heuvels. Trails. Wortels, losse ondergrond. Rockslab. Mooi uitzichtpunt en snel weer verder. Pompen in het terrein en hier en daar een kleine sprong om de wielen licht over de ruwe ondergrond te laten vloeien. Switchback, endoturn. Wat is het toch een geweldig gevoel om te genieten van de natuur, een beetje spanning, gevoel van … Meer lezen over NIMG goes KONA!

EU Instructeur – gids opleiding, Gids module

Oei! Wat een straf, dit is echt geen leuke opleiding, niet aan beginnen. Geen uitzichten, alleen maar karrensporen en heeeeel slecht weer en saaie onderwerpen; routeplanning, pech onderweg, “trail teaching”, weerkunde, leiderschap en vooral hele vette trails onder leiding van onze lokale held Sam van Bike Village.

Mountainbike Instructie?

Afgelopen weekend was Venlo de locatie voor de Instructie module van de opleiding MTB Gids NL. Venlo? Jep! De Herungerberg bij Venlo ligt op het Maasterras en heeft een mooi ingerichte locatie waarop de wielersport in alle vormen en maten uitgeoefend kan worden. BMX-baan / pumptrack, hoogteverschil en singletracks met een stapel verschillende features en … Meer lezen over Mountainbike Instructie?

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.